Hoe ben je daar mee omgegaan?
“Naast de NOW-regeling, die ons er deels doorheen hielp, zijn we niet stil blijven zitten. We zijn heel goed naar onze kosten gaan kijken, maar zijn ook gestart met het door ontwikkelen van onze opleiding. Deze hebben we plaats- en tijdonafhankelijk gemaakt. Hierdoor hoeven medewerkers nog maar minimaal van de afdelingen af. Er vallen zo geen extra gaten in het rooster, maar ze worden wel opgeleid. Dat is ook meteen het voordeel wat uit die pandemie is gekomen. De opleiding is goed ontvangen en is vandaag de dag nog steeds een succes. Verder hebben we echt de schouders eronder gezet. Maar, toegegeven, af en toe ook wel echt met samengeknepen billen.”
Wat heb je er het meest van geleerd?
“Dat er, ook op het moment dat het heel slecht gaat, altijd nog dingen zijn die je kunt ondernemen. En dat ons team veerkrachtig is. Als je zelf veel ruimte geeft, transparant bent en hard werkt, dan krijg je dat ook terug. Daarnaast heeft het me geleerd wat mijn gezin voor mij kan doen. Dat zij achter mij staan heeft me veel kracht gegeven om door te gaan.”
Hoe is je balans tussen werk en privé?
“Je kunt niet altijd aan staan, dus je moet ook andere dingen doen waar je energie van krijgt. Sporten, duiken, vrijwilligerswerk, het gezinsleven, dat zijn allemaal dingen die ik bewust en met plezier doe, waardoor die balans automatisch wel goed zit.”
Hoe ben je precies in de Jamfabriek terechtkomen?
“In 2014 zijn we voorgedragen om mee te doen aan de BOV-trofee (Beste Ondernemers Visie) in Agri, Food en Healthcare. We waren toen een jong bedrijf, maar wel met een goed idee. We werden uiteindelijk finalist en bij de LTO was een hele dag voorbereid voor de finale. Ook al waren we overtuigd van ons idee, we waren best verbaasd toen we die finale ook nog wonnen. We waren toen nog gevestigd in Waardenburg, maar wilden graag naar Den Bosch vanwege het feit dat food hier belangrijk is, hier veel zorgorganisaties zitten én ik ook lange tijd in Vught heb gewerkt. Dus die connectie was makkelijker te maken. Op dat moment was de BIM bezig met de ontwikkeling van de Jamfabriek, dus mochten we hier één jaar gratis zetten. BIM wilde graag de winnaar van de BOV-trofee binnen hebben, dus dat was win-win.”
Heb je nog tips voor de community?
“Ik vind het een fantastisch pand en het leuke is dat we ook mee hebben mogen denken met de inrichting van de keuken bijvoorbeeld. Wat ik mooi vind, als ik naar onze branche kijk, is dat wij iedereen hier mee naartoe kunnen nemen. Van leveranciers tot aan zorgpersoneel en de mensen die onze opleiding volgen. Dat heeft een grote waarde. Het is inspirerend. Als ik een tip moet bedenken, dan komt het vooral aan op het gebied van de community. Voor de buitenkant is dit een community, maar als ik naar de binnenkant kijk, dan voelt het soms nog te weinig als een hechte groep. Van mij mag er dus meer georganiseerd worden. Bijvoorbeeld dat elke ondernemer op donderdagmiddag de gasten van de week erop kenbaar maakt, zodat er meer kruisbestuiving plaats kan vinden. Delen is vermenigvuldigen. En ik snap wel: je kunt elkaar niet elke week opzoeken over wat je gaat doen, maar je kunt bijvoorbeeld wel in de app een omgeving voor de ondernemers creëren waarin gecommuniceerd kan worden.”